Fortsätt till huvudinnehåll

Framtiden för svensk svamp

 

Så ska svensk svamp klå köttet!

ARTIKEL ᐅ Svamp har länge setts på som ett substitut för kött och är numera kopplat till en hållbar livsstil. I en tid där klimatfrågan har fått stort utrymme i debatten, har svampen trätt fram som ett klimatsmart alternativ till kött. Men är det verkligen så enkelt? Mera Svamp! reder ut frågan och förklarar hur svensk svamp kan bli en vinnare i hållbarhetsfrågan.

För den som vill leva mer klimatsmart och som letar nya klimatsmarta alternativ finns det en fråga som väger allra tyngst: har det nya alternativet en lägre klimatpåverkan än det gamla alternativet? Frågan kan förefalla självklar, men i vissa fall, till exempel i fallet svensk svamp, är frågan i högsta grad relevant.

Då den är rik på protein och andra viktiga näringsämnen har svampen sedan länge fungerat som ett substitut för kött i många maträtter, men på senare år har svamp även kommit att förknippas med ett mer klimatsmart leverne. Detta eftersom att svampens historiska konkurrent, köttet, har ett osedvanligt högt klimatavtryck jämfört med andra livsmedel. Idag står köttproduktionen för en dryg tiondel av världens totala koldioxidutsläpp och vi svenskar äter ungefär 85kg kött per person, per år. Chockerande siffror, men hur klimatsmart är svensk svamp i jämförelse?

Det enkla svaret är naturligtvis att svamp är mer klimatsmart än kött, men för att kunna ta frågan på allvar krävs det en närmare titt på hur svensk svamp produceras.

När man talar om hur klimatsmart svamp är måste man först tala om substrat, som är förutsättningen för att odla svamp. Substratet är det som svampen växer i och som ger näring åt svampen medan den växer, i odlingstermer alltså ”jorden” som svampen växer i. Substratet består ofta av vetehalm, gödsel och annat nedbrytbart material. På svenska svampfabriker används substrat som importerats från olika delar av Europa, vilket innebär långa transporter som leder till onödiga koldioxidutsläpp och anledningen till att många svenska svampodlare importerar substrat från Europa är helt enkelt att det är billigare. Om efterfrågan på svensk svamp skulle öka, skulle svenska svampproducenters omsättning öka, vilket skulle innebära större möjligheter att använda inhemsk producerat substrat. Att använda svensk svamp som ett substitut till kött skulle alltså innebära en konkret minskning av koldioxidutsläpp från transporter.

En ökad efterfrågan på svenskodlad svamp skulle även innebära mindre koldioxidutsläpp från odlingsprocessen. För att kunna odla svamp krävs det att substraten värms upp till odlingsbara temperaturer. Denna process kräver energi och i de fall svamp inte odlats i Sverige, finns det ingen garanti på att energin som använts för uppvärmning varit mer hållbar än den energi som används i Sverige. En svampodling i tillexempel Polen, vars energikälla till exempel är ett kolkraftverk, kan inte hävdas vara hållbart, det skulle däremot en svampodling i Sverige vars energikälla till absoluta majoritet utgörs av vind-, vatten- och kärnkraft.

Lär av köttet

Det svenska köttet är relativt klimatsmart. Precis som i många andra sektorer är den svenska köttindustrins klimatavtryck relativt lågt jämfört med resten av världen. Detta beror på tekniska innovationer inom produktion och transportmetoder, samt en inhemsk marknad som har en stark efterfrågan på mer ekologiska produkter. Liknande faktorer är också viktiga inom svensk svampproduktion: mer klimatsmarta transporter och fortsatt grön energi skulle innebära drastiska sänkningar av svampindustrins koldioxidutsläpp. Det är etablerad kunskap att svamp utgör ett näringsmässigt jämförbart alternativ till kött, det enda som behövs är efterfrågan. Ät mer svenskodlad svamp!

Champinjoner odlade i svenskt substrat 
skulle drastiskt minska koldioxidutsläppen


Brinner du också för hållbarhetsfrågor och vill veta mer om svensk svamp? Läs mer här