Fortsätt till huvudinnehåll

Bekanta dig med svensk svamp!

 

RECENSION

Sveriges hetaste landskapssvampar: vi har listan!

  Blekinge OCH Halland! ✔ Skivlingar! ✔ Karl XIV Johan!

Svenskodlad svamp i all ära, men finns det något mer hållbart än att leva av vad naturen ger? Visste du att våra svenska skogar är fyllda av intryck, upplevelser och läckerheter? Visste du också att Sverige kan delas in i 25 landskap? Klart du visste det, men visste du också att varje landskap har en egen inofficiell landskapssvamp? 1992 briserade Pelle Holmberg och Britt-Marie Hallbert en bomb i Sveriges svampplockar-kretsar när de gav ut den sensationella boken "Svenska landskapssvampar", som gav varje landskap en inofficiell svamp. Mera Svamp! har listat 5 landskapssvampar från boken att hålla utkik efter 2021.


5. Jätteticka, Blekinge. Föga förvånande hamnar den bruna bjässen från Blekinge på en stabil femteplats. Den här listan hade inte varit komplett utan denna oätbara svamp, för vem säger att inte själen också behöver näring i form av visuella fröjder? Se bara hur den förgiftar trädet!

4. Blodsopp, Halland. Efter Blekinge avslutar vi vår resa i Skåneland på topp. Fäst blicken på denna utsökta röding, Hallands landskapssvamp: blodsopp!
3. Stolt fjällskivling, Närke. Det är många som har bett om det, och vilka är vi som säger nej? Mera Svamp! presenterar stolt, på tredjeplatsen, Närkes ståtliga skivling: stolt fjällskivling! Denna läckra skönhet går inte att missa!
2. Karljohan, Uppland. På silverplatsen har vi den oblyga regenten från Uppland. Tidigare känd som stensopp, numera känd som Karljohan. Namnet kommer givetvis från Kung Karl XIV Johan!

1. Sandsopp, Dalarna. Listettan för det stora svampåret 2021 är ingen mindre än Dalarnas egen sandsopp! Sandsoppen uppfyller alla krav för den perfekta svampen: den smakar underbart (förutsatt att den torkas) och om den plockas vilt är dens enda klimatavtryck den koldioxid du själv andas ut när du vandrar i de vackra skogarna i Dalarna! Stort grattis till sandsoppen!
 

Innan du beger dig ut i skogen, tänk på Nordiska Ministerrådets rekommendationer:

  • Ät endast svamp som du med 100 % säkerhet känner igen
  • Ät endast svamp som allmänt anses ätlig
  • Ät inte rå svamp eftersom detta kan leda till obehag, till exempel magont
  • Ät inte skämd svamp
  • När en svampart konsumeras för första gången bör man äta en liten portion för att minimera risken för reaktioner på basis av intolerans eller allergi

Brinner du också för hållbarhetsfrågor och vill veta mer om svensk svamp? Läs mer här 

Bilder:
Jätteticka av voir ci-dessous - Egen avfotografering 

Blodsopp av Holger Gröschl 

Stolt fjällskivling av Chrumps - Eget arbete

Karljohan, Public Domain

Sandsopp av W.J.Pilsak